TAK, POMAGAM! Zbiórka żywności

06 marca 2024
Zbiórka

Zbiórka produktów o długim terminie przydatności.

Kasza, makaron, kawa, herbata, cukier… te i inne produkty każdy będzie mógł wrzucić do koszyków Caritas, robiąc zakupy w najbliższy piątek i sobotę. W ten sposób podzielimy się żywnością z potrzebującymi.

Kliknij i zobacz film o „TAK, POMAGAM!”

Gdzie spotkasz wolontariuszy?

W najbliższy piątek (8 marca) oraz w sobotę (9 marca), odbędzie się kolejna edycja przedświątecznej zbiórki żywności pod hasłem „Tak. Pomagam!”. Setki wolontariuszy Caritas będzie w tych dniach dyżurowało przy koszykach ustawionych za linią kas. Kupujący spotkają ich w ponad 60 sklepach spożywczych i supermarketach na terenie naszej archidiecezji. Zbiórka żywności odbywać się będzie w sieciach Biedronka, Lidl, Netto, Kaufland, Carrefour, Selgros,  oraz w innych sklepach lokalnych sieci handlowych.

Uśmiech za paczkę

Tak wyjątkowa akcja jest możliwa dzięki zaangażowaniu wolontariuszy, którzy przez wiele godzin dyżurują przy koszach w supermarketach i sklepach osiedlowych. Średnio w akcję „Tak. Pomagam!” włącza się ok. 500 wolontariuszy z Górnego Śląska. Kupujący spotkają ich przy oznaczonych koszach ustawionych za linią kas, ale i w sklepie. Będzie można ich zapytać, jakie produkty przekazać lub gdzie je zostawić.

— Ja zawsze rozmawiałam z ludźmi, bo na przykład ktoś nie wie, gdzie te produkty włożyć, więc mówię, że ja zaniosę… Ludzie potrzebują czasem wskazówek — mówi jedna z wolontariuszek biorących udział w akcji.

— Nie spotkałem się z kimś, kto by powiedział kategorycznie „nie dam”, „niech pan odejdzie”, tylko z uśmiechem — dodaje wolontariusz, który także chętnie rozmawia z klientami sklepów, w których prowadzona jest zbiórka.

Wolontariuszami akcji są osoby w różnym wieku, a nawet różnej narodowości. Są uczniowie, młodzież, ale też emeryci, którzy czują się na siłach i chcą pomagać innym. W szeregach osób angażujących się w zbiórki są także migranci i uchodźcy, m.in. z Ukrainy, którzy w Polsce znaleźli schronienie. Połączyła ich troska o drugiego człowieka i chęć niesienia dobra. W zeszłorocznej edycji tej akcji katowicka Caritas zebrała, a następnie przekazała osobom ubogim około 10 ton żywności. Dziękujemy w imieniu wszystkich obdarowanych.

ikona udostępnij Udostępnij: